Sport4pro > Blog > Tenis > Kako pravilno odabrati juniorske teniske loptice?

Kako pravilno odabrati juniorske teniske loptice?

Datum objave: 18.11.2016.

Kategorija: Tenis

Poput reketa ili tenisica, teniske loptice koje vaše dijete koristi mogu uvelike pomoći u razvoju njegovih teniskih vještina.

Zbog svoje brzine i velikog odskoka standardne žute loptice za tenis nisu prikladne za djecu te su stoga razvijene juniorske teniske loptice kako bi djeca i početnici lakše naučili osnove i samim tim uživali u tenisu. One su sporije i imaju manji odskok od standardnih teniskih loptica te pružaju veću mogućnost za napredovanje. Postoje tri skupine takvih loptica:

 • CRVENE LOPTICE– standardne i spužvaste (stage 3)  
  75% sporije od standardnih teniskih loptica
  - preporučuju se za djecu od 5 do 8 godina
  - koristeći ove loptice djeca bi trebala razviti temeljne vještine kao što su kretanje i koordinacija
  - u ovoj fazi naglasak je na izgradnji samopoudanja i zabavi
   
 • NARANČASTE LOPTICE (stage 2)
  50% sporije od standardnih teniskih loptica
  - preporučuju se za djecu od 8 do 10 godina
  - pomažu djeci da prakticiraju dobru tehniku i pri tome se  maksimalno zabave
   
 • ZELENE LOPTICE (stage 1)
  25% sporije od standardnih teniskih loptica
  - preporučuju se za naprednu djecu od 9 do 10 godina
  - omogućuju iskusnim igračima da nastave razvijati tehniku i implementiraju naprednije taktike

 

Optimalna zona za udarac loptice je visina između struka i  ramena. Standardne žute loptice će odskakati iznad glave prosječnog 10-godišnjeg djeteta što znači da će dijete biti prisiljeno na jednu od sljedećih situacija:

 • rano ići na lopticu i udariti ju iznad optimalne udarne zone (u razini glave ili čak iznad nje)
 • igrati će daleko iza osnovne linije i udatiti lopticu kasno, čekajući da ista padne

Dijagram prikazuje prosječnu visinu djeteta ((UNESCO, 2002) te visinu odskoka različitih vrsti loptica (ITF 2012). Visine odskoka kako su prikazane u dijagramu su službene visine koje su ispitane od strane ITF-a:

Juniroske-teniske-loptice
Izvor: Casey Tennis

Crvene, narančaste i zelene loptice su dizajnirane za manji odskok (i sporije kretanje kroz zrak) tako da odgovaraju visini i motoričkim sposobnostima igrača. Kako dijete raste, jača, razvija tehniku i koordinaciju biti će u mogućnosti postupno rukovati lopticom koja pobliže oponaša standardne teniske loptice. Neka djeca napreduju brže od drugih, no iznimno je važno da pređu na sljedeći stage tek kada su u stanju kontrolirati loptu i učinkovito igrati.  Ako dijete prerano pređe u sljedeći stage postoji mogućnost da razvije lošu tehniku te izgubi samopouzdanost i interes.

Kao i standardne žute loptice, sporije loptice također je potrebno redovito zamijeniti tijekom određenog vremenskog razdoblja. Prema ITF-u, sporije loptice (kada se koriste u svrhu treniranja) traju do 3 puta duže od standardnih teniskih loptica, te se preporuča njihova zamjena nakon 90 dana. Kada je riječ o natjecanjima, ITF preporučuje da se na početku svakog natjecanja koriste potpuno nove loptice.

Juniorske-loptice-specifikacije

Učenje tenisa je proces i kako djeca napreduju kroz sve tri faze Play&Stay programa roditelji bi trebali ohrabrivati svoju djecu da postanu što više samostalna.  Pri tome bi se trebali usredotočiti na to kako se dijete razvija, na njihovu izvedbu i što je najvažnije na njihov užitak, a ne na njihove rezultate na natjecanjima. 

 

Izdvojeno iz naše ponude

6.679 artikala u našoj ponudi

Učitavanje...